Stalo se 2007/2008
 

Prezentace vín 

z produkce a.s. Znovín Znojmo a jejich ochutnávka patří jíž k tradičním akcím školy na úplný závěr školního roku, která vždy přiláká do prostor školní restaurace řadu znalců a milovníků kvalitních moravských vín. Ve čtvrtek 26.června představil sommeliér Martin Šmíd více než třiceti účastníkům dvě červená, jedno růžové a sedm bílých vín, dokázal je poutavě charakterizovat a přiblížit jejich přednosti. Organizačně akci připravila učitelka odborných předmětů Eva Dědková, které ochotně pomohli dva žáci prvního ročníku hotelové školy. Několik fotografií je možné prohlédnout zde.


Praxe na Karlštejně

Naše škola je jedinou vzdělávací institucí v celé republice, která vysílá své žáky na praxi na Státní hrad Karlštejn. Pro činnost průvodce v českém, ale i německém nebo anglickém jazyce jsou vybírání žáci s výborným jednáním a vystupováním, velmi dobrými komunikačními a jazykovými schopnostmi a zájmem o obor. Na čtyřtýdenní nebo šestitýdenní praxi se v průběhu letošního školního roku vystřídalo celkem 18 žáků z druhých, třetích a čtvrtých ročníků obchodní akademie i hotelové školy. Spolupráce OAHŠ Turnov a SH Karlštejn bude i nadále pokračovat a dokumentuje ji několik fotografií zde.


Cyklistický výlet

Ve čtvrtek 19.6. v odpoledních hodinách se několik zaměstnanců školy vypravilo na cyklistický výlet. Za hezkého počasí, v poklidném tempu a za dobré nálady došlapala nepříliš početná skupinka překrásnou krajinou Českého ráje až pod hrad Kost a poté se vrátila k turnovské škole. Na její zahradě byl výlet zakončen společným grilováním a posezením. Atmosféru zdařilé akce dokumentuje několik fotografií zde.


Zkoušky průvodců cestovního ruchu

Ve dnech 12.6. a 14.6.2008 proběhly na naší škole zkoušky průvodců cestovního ruchu. Zúčastnilo se jich 15 uchazečů – absolventi naší školy a externí zájemci. I přes přísné nároky na obsah těchto zkoušek je všichni úspěšně zvládli a obdrželi možná jedno z posledních osvědčení o absolvování těchto zkoušek. Od 1.7.2008 je totiž vázaná živnost „průvodcovská činnost“ přeřazena mezi živnosti volné a povinnost složit zkoušky v zařízení akreditovaném Ministerstvem pro místní rozvoj zanikne. Několik fotografií ze zkoušek průvodce si můžete prohlédnout zde.


Zájezd do jižních Čech

Zaměstnanci školy spolu se svými rodinnými příslušníky se o víkendu 14.-15.června vypravili do jižních Čech. V rámci programu zájezdu organizovaného R.Drašnarem si prohlédli hrad, zámek a historické jádro Českého Krumlova, shlédli před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově – scénou českobudějovického Jihočeského divadla, představení „Robin Hood“, navštívili obec Holašovice – památku UNESCO a prošli se centrem Českých Budějovic. Uvedený zájezd je pořádán každoročně na závěr školního roku jako poděkování učitelům a dalším pracovníkům školy za jejich práci. Několik fotografií je k prohlédnutí zde.


Junior Carving Cup 2008

V rámci přehlídky Hotelové školy Třebíč se ve čtvrtek 5.června uskutečnil v prostorách Kongresového a společenského centra Pasáž v Třebíči další ročník soutěže ve vyřezávání zeleniny a ovoce Junior Carving Cup 2008. Mezi osmi desítkami vyznavačů zajímavého oboru byli účastníci z Maďarska, Polska, Slovenska a České republiky, mezi nimiž nechyběl ani Lukáš Čihák (H3B), jediný, kdo se carvingu v naší škole věnuje. Zúčastnil se kategorie „D“ – vyřezávání růže ze zeleniny v časovém limitu 20 minut, kde se umístil v bronzovém pásmu. Za účast v kategorii „A“ – vyřezávání na volné téma z ovoce a zeleniny v časovém limitu 2,5 hodiny, obdržel diplom. Několika fotografiemi zde přibližujeme průběh divácky atraktivní soutěže.


Slavnostní předání maturitních vysvědčení

Významnou událostí v životě studentů naší školy jsou každoročně ústní maturitní zkoušky a pro ty úspěšné pak následující slavnostní ukončení studia. K němu došlo v pátek 30.května, kdy v aule školy absolventi hotelové školy obdrželi za přítomnosti svých rodičů, blízkých a učitelů maturitní vysvědčení, osobní dopis náměstka hejtmana Libereckého kraje Mgr.Petra Doležala a z rukou starostky Turnova PhDr.Hany Maierové pamětní list. Se svými žáky se rozloučily třídní učitelky Mgr.Blanka Valešová a Eva Dědková, hodně štěstí do života všem popřál ředitel školy Mgr.Otakar Špetlík. Průběh slavnostního ceremoniálu dokumentují fotografie zde.


Ron Barceló Cup 2008

SŠ gastronomie a služeb Liberec uspořádala v pátek 16.května v rámci svého 24.Gastrodne barmanskou soutěž Ron Barceló Cup 2008 v Centru Babylon Liberec. Zúčastnilo se jí 12 barmanů profesionálů a 18 barmanů juniorů, mezi nimiž nechyběli naši žáci – David Hanus (H3B), Jan Bína (H2B), Michal Brož a Marek Pečínka (H2A). Všichni účastníci měli za úkol v časovém limitu 7 minut připravit pět porcí míchaného nápoje kategorie „julep“ podle vlastní originální receptury, která musela obsahovat rum značky Ron Barceló a další produkt z portfolia společnosti Berentzen ČR. Při slavnostním zakončení soutěže a vyhlášení výsledků se stala velmi příjemnou skutečnost, že David Hanus skončil na výborném 2.místě. Několik fotografií ze soutěže je k prohlédnutí zde.


Radegast Birell Cup 2008

Střední škola potravinářská a služeb Brno uspořádala v pondělí 12.května ve venkovních prostorách své školy již 7.ročník odborné soutěže Radegast Birell Cup (dříve Pilsner Urquell Cup). V průběhu nádherného slunečného dne soutěžili junioři z celé republiky v čepování a servisu piva a v míchání nápojů s pivem, zpestřením byl zajímavý překážkový běh. Naši školu reprezentoval v kategorii čepování Dominik Beňak (H1B), který se nakonec v konkurenci dalších 23 účastníků umístil na velmi pěkném 7.místě. V barmanské kategorii soutěžil David Hanus (H3B), který skončil na 3.místě a jeho pivní koktejl „Lehká děva“ vyhodnotila laická chuťová komise jako nejlepší. Snažení našich žáků v Brně dokumentuje několik fotografií zde.


Veletrh KONVENTA 2008

Na veletrhu řemesel, vzdělávání, služeb a turismu KONVENTA 2008 v saském Löbau dostala příležitost k prezentaci také naše škola. Ve společném stánku s Průmyslovou a obchodní komorou Drážďany – pobočka Žitava flamboval Martin Adámek (H2A) palačinky a David Hanus (H3B) připravoval pivní koktejly. V rámci toho veletrhu také převzal ředitel školy Mgr.Otakar Špetlík čestné uznání za pětiletou spolupráci mezi IHK Dresden a OAHŠ Turnov při organizování a realizaci vzdělávacích projektů. Fotografie z veletrhu jsou k prohlédnutí zde.

Školení baristů

Dozvědět se něco více o kávě bylo cílem několika žáků hotelové školy, kteří ve čtvrtek 24.dubna využili příležitosti a zúčastnili se semináře nazvaného „od kávového zrna po espresso“. Ten připravil Roman Pospíchal ze společnosti Pop Café z Brna se svým asistentem Petrem Kadeřábkem. Po teoretické části týkající se pěstování, zpracování a druhů kávy bylo 16 účastníkům předvedeno velmi důležité seřízení kávomlýnku a poté správná příprava espressa. Následně si každý vyzkoušel výrobu mléčné pěny a její použití pro cappucino. V průběhu praktické části byl také dostatek času na zodpovězení četných dotazů a diskusi o problematice přípravy kávy v gastronomických zařízeních. V závěru semináře obdrželi všichni certifikát o jeho úspěšném absolvování. Průběh vzdělávací akce dokumentují fotografie zde.


Stará Myslivecká

Stejnojmennou juniorskou barmanskou soutěž uspořádala soukromá Střední škola obchodu a služeb s.r.o. Ústí nad Labem za spolupráce společnosti Granette a CBA v prostorách Domu kultury v Ústí nad Labem ve čtvrtek 17.dubna. Zúčastnilo se jí 39 mladých barmanek a barmanů z 18 odborných gastronomických škol z 9 krajů republiky. Long drinky s použitím lihoviny Stará Myslivecká připravovali na soutěži také žáci naší školy – Aleš Borovan (H2B), Michal Brož (H2A) a David Hanus (H3B). Ačkoliv se neumístili na předních místech, pracovali po technické stránce velmi dobře a své škole ostudu rozhodně neudělali. Fotografie ze soutěže jsou k prohlédnutí zde.


Exkurze do jižní Anglie a Londýna

Ve dnech 2.-8.dubna se uskutečnila exkurze do jižní Anglie a Londýna pro zájemce z řad studentů celé školy. Zorganizovaly ji žákyně třídy H4B Iveta Hrdličková, Eliška Frydrychová a Kristýna Beranová za garance Mgr.Kamily Panuškové a oponentury Mgr.Lucie Ferencové. Maturantky připravily opravdu zajímavý program. Po příjezdu na území Velké Británie si účastníci exkurze prohlédli Dover a katedrálu v Canterbury. Následující den patřil návštěvě Thames Valley University a prohlídce části Londýna a Muzea Madame Tussaud´s. Třetí den byl zasvěcen nejznámějším londýnským místům a památkám. V neděli 6.4. zavítali žáci do Bringhtonu, zaujaly je Pašerácké jeskyně a absolvovali procházku Hastingsem. Na zpáteční cestě se zastavili v historickém středu francouzského města Lille a v úterý 8.dubna v brzkých ranních hodinách se v pořádku a plni nejrůznějších zážitků vrátili do Turnova. Návštěvu jmenovaných míst mapují fotografie zde.

Koktejl party ke Dni učitelů

Na čtvrtek 3.dubna na velkou přestávku připravil maturant Aleš Christov (H4B) v rámci předmětu odborný seminář Koktejl party pro pedagogický sbor školy jako oslavu Dne učitelů. Účastníci této společensko-gastronomické akce vyslechli průvodní slovo a občerstvili se chuťovkami, nealkoholickým míchaným drinkem a dalšími nápoji. Jak vše probíhalo, to dokumentuje několik fotografií zde.


Pohostinství krajské metropole

bylo téma odborné exkurze do Liberce, kterou pro žáky 1.ročníku hotelové školy zorganizovaly maturantky Milena Chundelová a Lenka Pižlová (H4A) ve středu 2.dubna. Účastníkům byly dopoledne představeny interiéry Horského hotelu Ještěd, poté naservírován žáky SOŠ gastronomie a služeb chutný oběd ve školní  restauraci Centrum. Pěší putování okolo Grandhotelu Zlatý lev, hotelu Praha a provozovny Mc Donald´s přes centrum města dovedlo všechny až do Centra Babylon, kde byli seznámeni především s prostorami pro kongresovou turistiku. Vítaným zpestřením se stala krátká návštěva IQ Parku. Program exkurze byl ukončen v libereckém Makru, kde byly žákům prezentovány možnosti zásobování a vybavení gastronomických provozů. Průběh odborné exkurze dokumentují fotografie zde.


Exkurze do jižních Čech

Žáci ze třídy A2 a další zájemci z ostatních tříd zaplnili autobus a vypravili se ve dnech 27. – 28.března do jižních Čech na odbornou exkurzi s podtitulem „Ekologie a trvale udržitelný rozvoj“. Připravily ji maturantky Nikol Bárová a Lucie Pokorná (H4A) za garance Mgr.Ondřeje Illicha a oponentury Ing.Jany Veberové. Program exkurze zahrnoval návštěvu JETE (Jaderné elektrárny Temelín), prohlídku starobylého města Českého Krumlova – památky UNESCO a zastávku ve stanici pro hendikepované živočichy ve Voticích. Několik fotografií z exkurze je k prohlédnutí zde.

Kurz cukrářské technologie

V průběhu tří dnů, v termínu 26.-28.března 2008, se 16 žáků prvního ročníku hotelové školy naučilo vyrábět s zdobit rautové a restaurační moučníky. Kurz cukrářské technologie vedla jako v předcházejících letech viceprezidenta Asociace kuchařů a cukrářů ČR paní Pavlína Berzsiová. Při závěrečném shromáždění převzali účastníci z rukou lektorky, garantky kurzu Jany Sudkové a ředitele školy Mgr.Otakara Špetlíka certifikáty o absolvování kurzu, byla vyhodnocena soutěž o nejlepší dort a rodiče a přátelé žáků měli možnost sladké výrobky ochutnat. Fotografie zde přinášejí svědectví o průběhu a atmosféře této nadstandardní vzdělávací akce.


Exkurze do výrobního podniku

V pondělí 17.března se žáci třídy A1 zúčastnili odborné exkurze s tématem „výrobní podnik“, kterou pro ně připravily maturantky Iva Andrejsová a Kristýna Školníková (H4A). Zajímavý program obsahoval návštěvu Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem, prohlídku města Týnce nad Labem a exkurzi v automobilce T.P.C.A. v blízkosti Kolína. Uvedená akce se uskutečnila za garance Ing. Agáty Davidové a oponentury Ing.Ivy Černé. Několik fotografií je ke shlédnutí zde.


Soutěž v grafických disciplínách

Na obchodní akademii v České Lípě se v úterý 18.března proběhlo krajské kolo soutěže v grafických disciplínách. Z naší školy se ho zúčastnilo 6 žáků druhého, třetího a čtvrtého ročníku obchodní akademie v kategoriích wordprocessing a psaní na klávesnici. Účast v prvně zmiňované kategorii nám přinesla úspěch v podobě 1.místa Vojtěcha Bočoka a jeho postupu do kola celostátního. I umístění ostatních potvrdilo skutečnost, že naši žáci jsou díky Mgr.Aleně Loudové a Mgr.Ivě Houbové na tyto soutěže velmi dobře připraveni. Všem patří poděkování a gratulace na výborné výsledky.


Exkurze po církevních památkách města Prahy

Pro žáky 3.ročníků se zaměřením na cestovní ruch byla maturantkami třídy H4B Ivanou Havlíkovou a Lucií Dědečkovou připravena exkurze po vybraných pražských církevních památkách. Ve čtvrtek 6.března si účastníci této exkurze prohlédli moderní Mešitu na Černém mostě, navštívili památný Vyšehrad s Kapitulou sv.Petra a Pavla, Slavínem a Rotundou sv.Martina a zavítali na Staroměstské náměstí. Posledním bodem programu byla prohlídka Klausové synagogy. Několik fotografií zde zhotovily maturantky jako dokumentaci exkurze.

Bacardi Martini Poděbrady Cup 2008

7.ročníku prestižní juniorské barmanské soutěže se ve známém lázeňském městě zúčastnili ve dnech 5.-6.3. Martin Tomas (H4A) a David Hanus (H3B). Součástí soutěže byl test alkoholu, kdy museli účastníci čichem rozpoznat a určit šest vzorků destilátů a vody a poté samotná příprava tří porcí alkoholického short drinku a nealkoholického long drinku podle vlastní receptury obsahující produkty z určeného sortimentu. Startovní pole čítalo 25 mladých barmanů z České republiky, 2 ze Slovenska a 1 z Maďarska. Zástupci naší školy v konečném hodnocení nedosáhli na medailové pozice, přesto však odvedli velmi dobré výkony a dobře reprezentovali, což dokládají fotografie zde.

Gastro Junior Nowaco Cup 2008 v Brně

V rámci potravinářského veletrhu SALIMA se na brněnském výstavišti uskutečnilo celostátní kolo soutěže mladých gastronomických odborníků Gastro Junior Nowaco Cup. I naše škola zde měla svá „želízka v ohni“. V kategorii kuchař nás reprezentovala ve čtvrtek 6.3. Zuzana Václavíková (H3B), která nakonec odjela domů s diplomem za umístění v bronzovém pásmu. V kategorii číšník jsme měli ve stejný den na soutěži zastoupení v osobě Martina Adámka (H2A), který může být svým umístěním ve stříbrném pásmu velmi spokojen. Průběh pódiových vystoupení dokládají fotografie zde.


Cestou do parlamentu

Tak se jmenuje debatní soutěž středoškolské mládeže, jejíž krajské kolo se uskutečnilo v úterý 4.března v prostorách Krajské vědecké knihovny v Liberci také za přítomnosti družstva naší školy. Jedenáct žáků ze třídy A2 pod vedením PhDr.Evy Špínové si v soutěži vedlo velmi dobře a debatovalo na nejrůznější zadaná i volná témata. Jeden z nich, Jaroslav Tichý, se předvedl jako nejlepší debatér Libereckého kraje a zvítězil v individuální soutěži, za což mu náleží upřímná gratulace. Všem pak poděkování za účast v soutěži.

Česko-německý vzdělávací seminář

V pořadí již osmou akcí v rámci přeshraničního projektu „Tourismusqualität – Fachliche Spezializierung“ se stal vzdělávací seminář na téma nápoje. Nejprve se 13 žáků naší školy a 14 německých učňů věnovalo v úterý 4.3. v Schlosshotelu Althörnitz v Bertsdorfu sommeliérství pod vedením lektorky Desireé Ohlmann ze štrasburské hotelové školy a sommeliéra Martina Waurische. Seminář pokračoval ve středu 5.3. v Turnově. Nejprve se účastníci dozvěděli z úst paní Mirky Kostříkové o pěstování a zpracování kávy, ing.Tereza Novotná prezentovala produkty italské likérky Franzini a Arnošt Effenberger z a.s. Plzeňský Prazdroj poskytl informace o výrobě piva. V odpolední praktické části došlo na nácvik čepování piva, míchání aperitivního koktejlu u stolu hosta a přípravu espressa a cappuccina. Závěr semináře patřil předání certifikátů platných v celé EU. Několik fotografií je k prohlédnutí zde.

Exkurze na Burzu cenných papírů

Maturantky Lenka Rousová a Beáta Šandorová připravily v rámci předmětu odborný seminář zajímavou exkurzi do Prahy. V úterý 12.února navštívili žáci z obchodní akademie Burzu cenných papírů – největšího organizátora trhu s cennými papíry v ČR, seznámili se s památkami na Staroměstském náměstí a prohlédli si hotely Andels situované v komplexu Anděl City s četnými obchody a multikiny. Na přípravu a průběh exkurze dohlížela ing.Agáta Davidová jako garant a ing.Jitka Vaňátková v roli oponenta. Z exkurze je k dispozici jediná fotografie zde.

Franzini Accademia

V úterý 12.února se žáci navštěvující nepovinné předměty sommeliérství a nápojová kultura zúčastnili prezentace italských lihovin značky Franzini. Ing.Tereza Novotná ze společnosti Franzini Czech představila nápojové portfolio firmy a u každého výrobku uvedla možnosti jeho použití při přípravě míchaných nápojů. V průběhu barmanského školení nazvaného Franzini Accademia ochutnali účastnícidva produkty a na závěr long drink obsahující destiláty, likéry, sirupy a pomerančovou šťávu. Absolvování zajímavé vzdělávací akce potvrzuje účastníkům certifikát a průběh dokumentují fotografie zde.


Vzdělávací seminář JSC CBA

Vzdělávacího semináře s tématem „Káva v barové praxi“, který organizoval Junior Shaker Club České barmanské asociace v sobotu 9.února v pardubickém hotelu Euro, se zúčastnilo 13 žáků druhých a třetích ročníků a učitel odborných předmětů Radek Drašnar. V průběhu odpoledne se účastnici semináře dozvěděli o pěstování a zpracování kávy, zásadách přípravy různých druhů káv a kávových specialit a měli možnost pod vedením zkušeného baristy vyzkoušet techniku výroby espressa. Součástí semináře byla také návštěva známého pardubického Martini´s Baru, který je partnerem naší školy. Fotografie ze vzdělávací akce jsou k prohlédnutí zde.


Barmanský kurz Martina Smolného

21 žáků hotelové školy i obchodní akademie využilo možnosti dalšího vzdělávání a zúčastnilo se ve dnech 4.-8.února barmanského kurzu Martina Smolného – lektora CBA a majitele pardubického Martini´s Baru. Během 4 dnů se účastníci kurzu dozvěděli mnohé ze zbožíznalství, techniky práce barmana, naučili se připravovat míchané nápoje dle receptur a provádět odborný servis těchto koktejlů. V průběhu posledního dne všichni úspěšně složili závěrečné zkoušky a obdrželi certifikát CBA o absolvování kurzu. Fotografie jsou k prohlédnutí zde.


Seminář o pivu

Učební látku o tradičním českém nápoji každoročně doplňuje seminář o pivu, který zajišťuje dlouholetý partner školy – a.s. Plzeňský Prazdroj. Ve středu 16.ledna pracovník marketingového oddělení pivovarnické společnosti p.Effenberger seznámil žáky 4.ročníku hotelové školy v průběhu odpoledního semináře s výrobním sortimentem společnosti, principy výroby, zásadami ošetřování a čepování piva a dalšími potřebnými informacemi a zajímavostmi. Několik fotografií zde dokumentuje uvedenou vzdělávací akci.


Exkurze na pražské letiště

Cílem exkurze, kterou na pondělí 10.prosince pro žáky třídy A3 připravily maturantky Věra Rubošová a Beáta Klápšťová, bylo Letiště Praha-Ruzyně. Zde měli účastníci možnost prohlédnout si například terminál jih, 3D model letiště, nástupní mosty a prsty, handlingovou techniku, seznámit se s procesem odmrazování letadel, ocitnout se na přistávací dráze a navštívit nejmodernější hasičskou letištní stanici v Evropě. V programu exkurze byla také prohlídka obchodního a administrativního centra Palác Flóra s 3D projekcí kina IMAX. Akce odborného semináře byla zorganizována za garance Ing.Černé a oponentury Ing.Davidové. Několik fotografií je k prohlédnutí zde.


Sommeliérský kurz

V průběhu dvou dnů, 10. a 11.prosince, získaly více než dvě desítky žáků školy základní informace o víně na sommeliérském kurzu stupně kadet. Ing. Karel Babka z Hotelové školy Mariánské Lázně jeho účastníky seznámil s druhy a kategoriemi vína, jeho výrobou, principy degustace a servisu. Na závěr příjemného setkání obdržel každý certifikát o absolvování kurzu a byl pasován na sommeliéra kadeta. Fotografie z dobrovolné vzdělávací akce, o kterou byl zájem mezi žáky hotelové školy i obchodní akademie, jsou k prohlédnutí zde.

Fernet Stock Cup 2007

je název barmanské soutěže, jejíž další ročník se uskutečnil v pátek 7.12. v hotelu Energetik v Peci pod Sněžkou. V juniorské kategorii měla naše škola zastoupení v osobě Martina Tomase (H4A) a Davida Hanuse (H3B). Oba, stejně jako téměř tři desítky dalších adeptů barmanského řemesla, museli vyrobit po pěti porcích short a long drinku s použitím Fernet Stocku v některé chuťové modifikaci. Receptura soutěžních nápojů musela také obsahovat ještě alespoň jeden produkt z portfolia plzeňské společnosti. Ačkoliv se naši mladí barmani neumístili v konečném hodnocení na předních pozicích, dobře reprezentovali školu a nasbírali další cenné zkušenosti. Fotografie zde dokumentují soutěžní snažení pouze Davida Hanuse.


Den otevřených dveří

Ve čtvrtek 7.prosince proudily do budovy školy v době od 9:00 do 15:00 hodin davy zájemců o studium a jejich rodičů. V rámci Dne otevřených dveří získalo více než 300 účastníků podrobné informace o studijním programu a podmínkách přijetí a mohlo se zapojit do výuky v průběhu tzv. ukázkových hodin ekonomiky, anglického jazyka, efektivní komunikace, zeměpisu cestovního ruchu. V doprovodu průvodců ze třídy A3 se také konaly prohlídky celé školy. Na závěr shlédli návštěvníci ukázky odborných dovedností žáků hotelové školy při přípravě nealkoholických míchaných nápojů nebo carvingu – vyřezávání ovoce a zeleniny. Domů pak odcházeli po ochutnávce produktů značky Mattoni a Monin a prezentaci společností Plzeňský Prazdroj a Vitana. Fotografie z prostor výuky gastronomických předmětů jsou k dispozici zde.

Spolupráce se společností MAKRO

Budoucí úzká spolupráce školy se společností MAKRO byla zahájena v neděli 18.listopadu, kdy žáci školy pod vedením odborných učitelů zajišťovali v prostorách Makra v Liberci raut pro několik stovek věrných zákazníků. Práci našich žáků při této akci dokumentují fotografie zde.

Sportovní den

Na čtvrtek 15.listopadu připravila předmětová komise tělesné výchovy sportovní den. Dopoledne proběhl turnaj v sálové kopané, v němž zvítězilo družstvo 2.ročníků. Odpoledne se utkali žáci, absolventi školy a zaměstnanci při turnaji ve volejbalu. 1.místo patřilo týmu žáků. Čas po ukončení zkrácené dopolední výuky mohli všichni využít k dalším sportovním aktivitám – spinningu, squashi, návštěvě sauny nebo solária. Tato akce, z níž přinášíme několik fotografií zde, byla v podstatě oslavou významného státního svátku – Dne boje za svobodu a demokracii.

Metelka Austerlitz Cup 2007

Na Metelka Austerlitz Cup, jedinou barmanskou soutěž v přípravě horkých nápojů v České republice, se ve středu 7.listopadu sjelo do ISŠ Slavkov u Brna celkem 18 účastníků. Mezi nimi byl také maturant Martin Tomas ze třídy H4A, který s drinkem Tutti Fruit složeným z jahodového džusu, Milky – karamelového likéru, šlehačky, mletého pepře a skořice skončil na vynikajícím 2.místě. Fotografie k prohlédnutí zde jsou nejen ze soutěže v přípravě nápojů, ale také z tzv. pouring testu, který si klade za cíl prověřit schopnosti barmanů dávkovat suroviny bez odměřování.


EDUCA 2007

K velmi důležitým marketingových aktivitám školy patří účast na veletrzích vzdělávání, výstavách a burzách škol. Ve dnech 1.-3.listopadu předávali informace o naší škole zájemcům o studium žáci a učitelé na veletrhu vzdělávání a pracovních příležitostí EDUCA 2007. Akce se uskutečnila v liberecké Tipsport Aréně a ve stánku OAHŠ Turnov bylo možné ochutnat flambované banány a nealkoholické míchané nápoje. Fotografie z veletrhu zde.

Po stopách Karla IV.

Dva autobusy vyjely ve středu 31.října z Turnova směrem ku Praze, aby tam dopravily účastníky odborné exkurze nazvané Po stopách Karla IV. Žáci prvních ročníků prošli pražským Novým Městem, navštívili Univerzitu Karlovu, Staroměstské náměstí a Karlův most. Na odpolední hodiny pro ně realizátorky exkurze Veronika Langhansová a Iveta Horáčková ze třídy H4B zajistily ještě prohlídku Státního hradu Karlštejn. Několik fotografií z příjemné akce je k prohlédnutí zde.


Barmanský kurz

Každoroční barmanský kurz 1.České barmanské akademie se letos uskutečnil v termínu 22.-26.října za přítomnosti 16 žáků z naší školy. Celkový počet 22 účastníků doplnili zájemci z jiných škol, např. semilského či turnovského gymnázia nebo VOŠ Jablonec n.Nis. Lektor kurzu pan Radim Janoušek dokázal všechny motivovat a nadchnout natolik, že všichni bez potíží vykonali závěrečné zkoušky a obdrželi certifikát o absolvování kurzu. Fotografie z kurzu lze prohlédnout zde.

Horeca Bacardi Cup 2007

Této juniorské barmanské soutěže, která proběhla ve středu 24.října v pražském Veletržním paláci v rámci veletrhu pro hotelnictví a gastronomii, se z naší školy zúčastnili David Hanus (H3B) a Martin Tomas (H4A). Celkem 21 soutěžících mělo za úkol připravit v časovém limitu sedmi minut 5 porcí long drinku podle vlastní receptury, podmínkou bylo použití produktu značky Bacardi. Ačkoliv naši žáci nedosáhli na medailové pozice, byla pro ně účast v soutěži cennou zkušeností v jejich odborném rozvoji. Několik fotografií ze soutěže lze prohlédnout zde.

Brněnský soudek a Mladý sommelier

- tak se jmenovaly dvě odborné soutěže, které pořádala brněnská Hotelová škola s.r.o., Bosonožská 9, v pondělí 22.října v Hotelu Slovan v Brně. Ta první se týkala znalostí a dovedností při ošetřování a servisu piva a naši školu reprezentoval David Pohl (H2A). Nejprve absolvoval písemný vědomostní test, poté předvedl čepování světlého a řezaného piva a jeho servis hostům. Jan Ženatý (H3A) prokázal natolik dobré znalosti o víně při písemném testu a prezentaci vylosovaného vína, že postoupil mezi čtyři finalisty druhé soutěže. Ti měli za úkol provést servis vína k vybranému pokrmu a opravit chyby v nápojovém lístku. Nakonec Honza skončil na výborném 3.místě, což jej jistě motivovalok účasti na dalších podobných soutěžích. Několika fotografiemi zde připomínáme obě brněnské soutěže.


Královská cesta

Královskou cestou v Praze se vydali ve čtvrtek 18.října žáci 4.ročníků se zaměřením na cestovní ruch při exkurzi zorganizované jejich spolužáky Terezou Šilhánovou a Petrem Koliášem z H4A. Prošli z Pohořelce na Hradčanské náměstí, prohlédli si Pražský hrad, putovali pak Nerudovou a Mosteckou ulicí přes Karlův most na Staroměstské náměstí. Před návratem domů ještě stihli prohlídku Muzea hlavního města Prahy na Florenci. Fotografické záběry z této exkurze si můžete prohlédnout zde.

Finlandia Vodka Junior Cup

je název prestižní barmanské soutěže, která se každoročně koná na Hotelové škole v Mariánských Lázních. Letošního 14.ročníku se 16.října zúčastnili také mladí barmani z naší školy, kteří soutěžili v kategorii klasické přípravy dlouhého a krátkého míchaného nápoje s použitím jedné z modifikací finské vodky. Pro Michala Dlouhého (H4A) byla účast v soutěži zajímavou zkušeností, Martinovi Tomasovi (H4A) přinesla absolutní vítězství a ještě ocenění za nejlepší aperitivní short drink. Za 1.místo si přivezl kromě diplomu a putovního poháru také barmanské vybavení v hodnotě 7.500,- Kč. K soutěži se vracíme několika fotografiemi zde.

Ve známém lázeňském městě také proběhly oslavy 20.výročí založení České barmanské asociace, respektive Šejkr Klubu, v rámci kterých byl odborný učitel naší školy Radek Drašnar oceněn uznáním za vzdělávání a rozvoj barmanství.


Svět patří nám 2007

Ve čtvrtek 18.října proběhl již 10.ročník soutěže ve znalostech cestovního ruchu Svět patří nám za účasti 12 tříčlenných družstev středních škol s obory cestovního ruchu z celé republiky. Ve čtyřech disciplínách museli soutěžící předvést výklad průvodce skupiny turistů v němčině a angličtině, prezentovat program pro hosty vylosovaného ubytovacího zařízení sestavený animátorem a při testu poznávat umělecko-historické památky, zakreslovat místa do slepých map a orientovat se v odborné terminologii. Celkovým vítězem se stalo družstvo SŠ cestovního ruchu Rožnov pod Radhoštěm, druzí skončili studenti VOŠ mezinárodního obchodu a OA z Jablonce nad Nisou a dvě 3.místa přiřkla porota Hotelové škole Bohemia Chrudim a Škole ekonomiky a cestovního ruchu ze Žďáru nad Sázavou. V jednotlivých disciplínách uspěli ale také reprezentanti naší školy. Zuzana Kolářová (A4) byla nejlepší průvodkyní v němčině a Martin Rejman (A4) vyhrál disciplínu týkající se činnosti animátora. Několika fotografiemi zde dokumentujeme průběh celostátní soutěže.

Výsledková listina (format.pdf)

Startovní listina (format.pdf)


Cinzano Cup 2007

Na čtvrtek 4.října připravila Česká barmanská asociace spolu s firmou Bohemia Sekt, a.s. Starý Plzenec do lukrativního prostředí pražských Sovových mlýnů barmankou soutěž Cinzano Cup 2007. Ta byla určena barmanům profesionálům a těch se sjelo změřit síly 24 ze všech koutů republiky. Je potěšitelné, že mezi nimi mohl být i žák IV.ročníku hotelové školy Martin Tomas. I on musel připravit pět porcí aperitivního nápoje a pět porcí long drinku s použitím některé z modifikací produktu Cinzano. Ačkoliv nebyly, kromě prvních třech míst, zveřejněny celkové výsledky, je jisté, že se Martin na této soutěži dokázal prosadit. Několik fotografií to dokládá zde.

Exkurze do Rakouska

Žáci 2.ročníků hotelové školy se ve dnech 25.-27.září vypravili do Rakouska, aby navštívili atraktivní turistickou oblast Salzkammergut. Prohlédli si Berchtesgaden, Salzburg, Mondsee, Fuschl am See, Hallstatt, Bad Ischl, St.Wolfgang, Linz a Königsee. Exkurzi pro ně připravily Kateřina Chlumská, Monika Myšková, Veronika Pecháčková a Jitka Špačková – maturantky ze třídy H4A v rámci vyučovacího předmětu odborný seminář. Garantem akce byla Mgr.Blanka Valešová a oponentem Mgr.Alena Janatová. Několik fotografií z exkurze je k dispozici zde.


Gastro Junior – Nowaco Cup 2008

České regionální kolo soutěže mladých gastronomických odborníků se uskutečnilo ve dnech 20.-21.září 2007 v ČEZ Aréně v Pardubicích v rámci gastronomického veletrhu GASTRO Pardubice. V kategorii kuchař reprezentovala naší školu Zuzana Václavíková (H3B), která se s pokrmem „candát vařený v páře s bazalkou, šafránové rizoto, restovaná cuketa s fazolkami a karotkou, žloutková rybí omáčka“ umístila na 16.místě a obdržela bronzový diplom. Martin Adámek (H2A) soutěžil v kategorii číšník a jeho úkolem bylo před hosty připravit a dohotovit „rybí vývar s restovaným lososem a krutonem z bílého pečiva“. Umístění ve stříbrném pásmu a celkové 11.místo je zárukou, že se Martin zúčastní také finále soutěže ve dnech 4.-6.3.2008 v Brně Fotografie z Pardubic jsou k prohlédnutí zde.


České švestkobraní

Akci s tímto názvem uspořádala v sobotu 15.září v areálu Šťastná země v Rádvánovicích firma Style Bohemia, s.r.o. ze Zásady za významné spolupráce naší školy. Zaměstnanci školy uvařili téměř 6000 ks klasických švestkových knedlíků a „švestkáčů“ (knedlíky ze slaného bramborového těsta), které pak byly zájemcům prodávány, žáci školy zajišťovali provoz jednotlivých stánků v přírodním zábavním areálu. Akci předcházelo vyhodnocení soutěže o nejlepší ovocný recept a nejhezčí design pokrmu v prostorách školy. Výsledky pak byly vyhlášeny v rámci programu švestkobraní a je potěšitelné, že nejlépe obstáli naši druháci (viz www.oahs.cz\podskupiny\uspechy_skoly\ostatni_gastronomicke_souteze.htm).Diplomy převzali z rukou předsedy senátu Přemysla Sobotky. Fotografie ze zajímavé akce jsou k dispozici zde.

Ekologicko-psychologický kurz

Součástí výuky 2.ročníků je každoročně ekologicko-psychologický kurz ve středisku SEVER v Horním Maršově. Program pětidenní akce zahrnuje aktivity zaměřené na postavení člověka v přírodě v globálních souvislostech, na řešení problémů ekonomického rozvoje s ohledem na ekologii a na rozvoj mezilidských vztahů a komunikaci a spolupráci v kolektivu. Velmi oblíbeným je také celodenní výlet na Sněžku. Třída H2A se tohoto kurzu zúčastnila ve dnech 3. – 7.září, žáci H2B pobývali v Krkonoších od 17. do 21.září. Několik fotografií z těchto kurzů je možné prohlédnout si zde.

Melounový festival 2007

V průběhu prázdnin, konkrétně ve dnech 3.-5.srpna, se v pražské Metropoli Zličín uskutečnil Mělounový festival 2007. Součástí zajímavé akce byly soutěže ve vyřezávání (carvingu), pojídání, hodu slupkou apod. a doprovodné nesoutěžní a gastronomické aktivity. V soutěžní kategorii MELOUNOVÁ ŘEŽBA měla naše škola svého zástupce v osobě Lukáše Čiháka, který se jako jediný carvingu věnuje. Jeho počínání na akci, z níž výtěžek 24.000 Kč putuje na Kapku naděje, je možné sledovat na několika fotografiích zde.