Do britské metropole se v polovině července vypravil Martin Tomas, budoucí maturant hotelové školy, aby se zúčastnil barmanské soutěže European Hospitality Skills Cocktail Competition 2007. Ta se uskutečnila jako součást programu 14th Eurhodip Conference – odborné konference Evropské cateringové asociace. Martin byl jediným účastníkem z České republiky a spolu se soutěžícími z Anglie, Walesu, Francie, Turecka a dokonce Libanonu připravoval v prostorách Westminster Kingsway College tři porce long drinku s použitím Beefeater London Dry Ginu. Po technické stránce byl absolutně nejlepším, jen díky hodnocení chuťové komise se umístil na 3.místě. Právem ale může být označován za třetího nejlepšího mladého barmana v Evropě! Martina v Londýně doprovázel učitel odborných předmětů Radek Drašnar. V náročném programu zbyl čas i na poznávání města a jeho významných památek. Vše dokumentuje několik fotografií zde.
V úterý 26.června se v prostorách školní restaurace uskutečnila již tradiční prezentace kolekce kvalitních vín z produkce firmy Znovín Znojmo, a.s. spojená s degustací. Pracovník obchodního oddělení firmy pan Martin Šmíd představil 3 vzorky červených a 7 bílých vín, mezi nimiž nechybělo ani ledové víno. Více než 40 milovníků vína akce zaujala a jistě v následujících dnech učiní objednávky na dodávky většího množství lahodného nápoje. Prezentace s ochutnávkou se v tomto rozsahu uskutečnila již po páté a pokračovala tak několikaletá spolupráce školy a významného producenta moravských vín. Průběh akce dokumentují fotografie zde.
pobývali čtyři naši žáci a jeden čerstvý absolvent v doprovodu ředitele školy Mgr.Otakara Špetlíka ve dnech 19.-20.června. David Červinka (A3), Ondřej Paiš (A3) a Martin Rejman (A3) se do Štrasburku dostali za vítězství v celostátní soutězi Bussines Point, Vojtěch Bočok (A2) byl odměněn za reprezentaci školy a Oldřich Dutý dostal příležitost podívat se za hranice jako jediný handicapovaný absolvent školy. Jmenovaní cestovali do sídla významné evropské instituce spolu z dalšími žáky a učiteli několika škol z regionu Čechy na pozvání poslance Evropského parlamentu Hynka Fajmona (ODS). V průběhu náročného programu s panem poslancem diskutovali u společné večeře, prohlédli si prostory EP, byli seznámeni s fungováním parlamentu a sledovali jednání a schvalování zákonů. Prostor byl dán také prohlídce města, především jeho historického centra. Několik fotografií z této akce je k prohlédnutí zde.
Mattoni Grand Drink 2007 – Junior Team
V neděli 17.června se v Karlových Varech v rámci sportovní akce Kanoe Mattoni uskutečnila také soutěž v přípravě nealkoholických míchaných nápojů s použitím světoznámé minerální vody Mattoni Grand Drink 2007. Soutěž byla určena dvoučlenným družstvům žáků odborných škol. Proběhla v prostorách staré dřevěné kolonády za velkého zájmu turistů a návštěvníků lázeňského města. Naši školu reprezentovaly týmy ve složení Michal Dlouhý a Martin Tomas (H3A) a Lukáš Drahokoupil a David Hanus (H2B). Fotografie ze soutěže jsou k prohlédnutí zde.
V pátek 8.6. se zaměstnanci OAHŠ vypravili do Českého Krumlova, aby zde před otáčivým hledištěm v zámeckém parku shlédli premiéru komedie C.Goldoniho Sluha dvou pánů v podání herců Jihočeského divadla v Českých Budějovicích. Následující den patřil individuální prohlídce historického města, z níž přinášíme několik fotografií zde.
Každý rok navštěvují žáci 1.ročníku hotelové školy našeho dlouholetého partnera – a.s. Vitana. Ve čtvrtek 7.6. si nejprve prohlédli Mělník, aby pak navštívili výrobní prostory Vitany v Byšicích, seznámili se s nejnovějšími výrobky a poté je také ochutnali. Fotografie z exkurze je možné prohlédnout zde.
Soutěže ve vyřezávání ozdob z ovoce a zeleniny se v Třebíči ve čtvrtek 7.června zúčastnil také žák naší školy. Lukáš Čihák (H2B) se přihlásil do kategorie C, která byla určena úplným nováčkům carvingu, a účast v soutěži se pro něho stala impulzem k pokračování v zajímavé činnosti. Celodenní pobyt v historickém městě kraje Vysočina byl také příležitostí k prohlídce židovského města – památky zapsané na seznam UNESCO. Fotografie jsou k prohlédnutí zde.
Předání maturitních vysvědčení
patří každoročně k velmi slavnostním aktům, jimiž je završeno čtyřleté studium naší školy. K vyřazení absolventů obchodní akademie došlo v pátek 25.5., absolventi hotelové školy obdrželi maturitní vysvědčení v aule školy v pátek 1.6. Právě z této akce přinášíme fotografie zde.
V týdnu od 21.5 do 25.5. absolvovali žáci 2.ročníku hotelové školy ročníkové zkoušky z odborných gastronomických předmětů. K předem zvolenému tématu připravila dvojice žáků čtyřchodové menu, které pak další dvojice podávala u slavnostní tabule hostům z řad rodičů. Ročníkovými zkouškami byla uzavřena klasifikace z předmětů technologie přípravy pokrmů a technika obsluhy a služeb. Dovednost žáků dokumentují fotografie zde.
Na IV.ročníku barmanské soutěže Soaré Cup, která se uskutečnila v libereckém Centru Babylon v pátek 25.května v rámci tradičního Gastrodne Střední školy gastronomie a služeb Liberec, reprezentovali naši školu David Hanus (H2B) a Martin Tomas (H3A). Stejně jako dalších 42 barmanů juniorů a 12 barmanů profesionálů z celé republiky, museli i oni připravit v časovém limitu 7 minut pět porcí long drinku obsahujícího jeden z produktů značky Garrone a Soaré sekt. V silné konkurenci obsadil Martin Tomas výborné 7.místo a David Hanus skončil na 12.pozici. Několik fotografií ze soutěže přinášíme zde.
XXX.Gastroden ve Velkém Meziříčí
Ve čtvrtek 10.5. pořádala HŠ Světlá a Obchodní akademie ve Velkém Meziříčí již 30.Gastroden, v jehož rámci proběhlo několik soutěží. Číšnického trojboje se zúčastnilo družstvo naší školy ve složení Pavla Chvalová (H3A), Jindřich Jelínek (H3A) a David Hanus (H2B). Z 16 týmů nejlépe zvládlo nástrahy náročné trati a skončilo na 1.místě. Na barmanské soutěži Martni+Bacardi Cup 2007 soutěžili Milan Erlebach (A4) a Martin Tomas (H3A), který si nakonec domů odvezl věcné ceny a diplom za 3.místo. Fotogalerie zde.
Na čtvrtek 10.května svolali žáci školy studentskou manifestaci, aby vyjádřili svůj nesouhlas s administrativním sloučením OAHŠ a Integrované střední školy Turnov, které schválili zastupitelé Libereckého kraje na svém zasedání dne 24.4.2007. Více než 200 studentů, učitelů i lidí z veřejnosti v areálu školy od 15:00 hodin vyjadřovalo své názory a postoje s rozhodnutím, které může odhrozit budoucnost školy. Fotogalerie zde.
Na poslední dubnový víkend byla naše škola přizvána Průmyslovou a obchodní komorou (IHK) Drážďany, pobočkou Žitava, na 16.Veletrh řemesel a vzdělávání a Dny Evropy 2007. Pokračovala tak spolupráce mezi oběma partnery započatá již v roce 2003. Ve společném stánku IHK a OAHŠ byl prezentován projekt Tourismusqualität, v jehož rámci se již uskutečnilo mnoho vzdělávacích seminářů v Německu i Turnově. Dovednosti našich žáků předváděli na žitavském výstavišti Lukáš Čihák (H2B), který před zraky návštěvníků vyřezával ozdoby z ovoce a zeleniny. Michal Híře (H3B) připravoval flambované palačinky s pomerančovou omáčkou. Fotogalerie zde.
Bols Amsterdam Cocktail Festival 2007
Barmanskou soutěž tohoto názvu uspořádala ve čtvrtek 26.dubna Integrovaní střední škola HPOS Příbram. I naše škola měla v této soutěži své zastoupení, zúčastnili se jí Michal Dlouhý (H3A) a Martin Tomas (H3A). Stejně jako ostatní soutěžící museli nejprve připravit jednu porci koktejlu podle vylosované receptury, poté vyrobit pět porcí fancy long drinku podle receptury vlastní, v níž byly obsaženy minimálně 3 cl likéru Bols. Několik fotografií z vyhlašování výsledků soutěže je k dispozici zde.Ve středu 25.dubna se trojice našich žáků – David Hanus (H2B), Michal Dlouhý (H3A) a Martin Tomas (H3A) - zúčastnila 4.ročníku prestižní juniorské barmanské soutěže Labský pohár. V prostorách kongresového centra hotelu Labe v Pardubicích připravovalo celkem 32 soutěžících z celé republiky a dokonce i z Arménie fancy drinky s použitím produktů značky Franzini, Fabbri a Coca-Cola. Několik fotografií ze soutěžního vystoupení našich mladých barmanů je ke shlédnutí zde.
U příležitosti turnovské premiéry filmu Zdeňka a Jana Svěrákových Vratné lahve byly v kinokavárně Bia Ráj návštěvníkům nabídnuty míchané nápoje. Ve dnech 18.-21.dubna je tam připravovali žáci naší školy – Anna Šupíková (A2) a David Hanus (H2B). Fotografie z této akce přinášíme zde.
Ve dnech 16.-17.dubna usedlo 11 žáků prvního a druhého ročníku hotelové školy do lavic za úplně jiným účelem než obvykle. Zúčastnili se totiž carvingového kurzu. Pod vedením mistra svého oboru Luďka Procházky se učili připravovat jednoduché ozdoby ze zeleniny a ovoce krájením, vykrajováním, vyřezáváním a dalšími technikami. Při ukončení kurzu obdržel každý absolvent certifikát a domů si odnášel své výtvory, aby se s nimi pochlubil. A že bylo se čím pyšnit dokládají i fotografie zde.
Ve dnech 1.-6.dubna se vypravili zájemci o nevšední zážitky z řad žáků a zaměstnanců školy na exkurzi do zemí Beneluxu. Bohatý program připravily maturantky Lenka Bělinová, Jana Boháčková, Kateřina Ilnická a Vendula Votýpková v rámci předmětu odborný seminář. V průběhu čtyř dnů účastníci navštívili Lucemburk, belgický Brusel a řadu míst v Nizozemí – soustavu 19 větrných mlýnů v Kinderdijku, Rotterdam, keramičku v Delftu, květinovou burzu v Aalsmeru, Den Haag, přímořské letovisko Schveningen, skanzen holandské vesnice Zaanse Schanz a Amsterodam. Vysokou úroveň celé akce potvrdili všichni zúčastnění a částečně ji dokládají i fotografie zde.
patří již k tradičním akcím nadstandardního vzdělávání žáků školy. Stejně jako v předcházejících letech přijela do Turnova viceprezidentka AKC ČR Pavlína Berzsiová, aby v termínu 2.- 4.dubna naučila 17 studentů prvního ročníku hotelové školy připravovat moderní restaurační moučníky, dorty a minidezerty. Při slavnostním zakončení kurzu převzali účastníci certifikát o jeho úspěšném absolvování a jejich rodiče, přátelé a známí pak veškeré výrobky s radostí ochutnali. Průběh kurzu dokumentují fotografie zde.
Na první dubnový pracovní den (2.4.) připravila Střední škola hotelnictví a gastronomie Praha v prostorách hotelu Crowne Plaza juniorskou barmanskou soutěž Franzini Bar Cup 2007. Více než 20 účastníků této soutěže muselo nejprve absolvovat písemný test o míšených nápojích a poté připravit 4 porce long drinku dle vlastní receptury s obsahem produktů značky Franzini. Naši školu na soutěži reprezentovali Martin Tomas a Michal Dlouhý (oba H3A). Ze soutěže přinášíme několik fotografií zde.
Gastro Junior Brno 2007 – Nowaco Cup
Finále mezinárodního mistrovství ČR – soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie se uskutečnilo ve dnech 27.-29.března na brněnském výstavišti. Je potěšitelné, že opět za účasti žáků naší školy – Pavly Chvalové v kategorii cukrář a Michala Hířeho v kategorii číšník. Pavla natrénovala přípravu povidlových taštiček z bramborového těsta podávaných na směsi ze sušeného ovoce, ořechů, medu a jablíček, doplněných čokoládovým košíčkem se šlehaným tvarohem, zdobených hruškou dušenou v červeném víně. Michal při pódiovém vystoupení připravoval vinnou omáčku se šťávou z čerstvého pomeranče podávanou s plátky ananasu a pomerančů macerovaných v karamelu, doplněnou čokoládovým košíčkem s tvarohovým krémem a vanilkovými buchtičkami. Pracoval natolik bravurně, že skončil na 1.místě a stal se absolutním vítězem této prestižní gastronomické soutěže. Upřímně blahopřejeme a přinášíme několik fotografií zde ze soutěžního klání.
V rámci projektu Turismusqualität – Fachliche Spezialisierung organizovaného IHK Dresden se 10 žáků 3.ročníku hotelové školy spolu s 10 saskými studenty zúčastnilo ve dnech 20.-21.března vzdělávacího semináře s názvem „Evropa si užívá – chuť a servis“ v německé Žitavě. Ten zahrnoval základy nauky o víně doplněné prezentací, degustací a servisem vín z produkce Znovínu Znojmo, přednášky o vhodnosti nápojů k pokrmům a o francouzském a anglickém servisu. Praktická část pak spočívala v doplňování nápojů v menu a v sestavení a dekorování slavnostní tabule. Celá vzdělávací akce pak byla zakončena předáním certifikátů. Fotografie ze semináře jsou k prohlédnutí zde.
Po stopách historie se vydali ve středu 21.března žáci prvních ročníků obchodní akademie i hotelové školy v rámci odborné exkurze. Tu pro ně připravily maturantky Anna Plechatová (H4B) a Dita Jiřinová (H4B) a program zahrnoval prohlídku Hospitalu v Kuksu s Braunovými sochami cností a neřestí a návštěvu historického centra a zámku v Litomyšli zapsaného v seznamu UNESCO. Fotografie zde dokládají průběh exkurze, ale také nevydařené počasí prvního jarního dne.
Soutěž v grafických disciplínách
Celkem 9 žáků obchodní akademie ze zúčastnilo v pondělí 19.března krajského kola soutěže v grafických disciplínách. V prostorách Vyšší odborné školy mezinárodního obchodu a Obchodní akademie v Jablonci nad Nisou soutěžili ve 3 kategoriích – wordprocessingu, psaní na klávesnici a korektuře textu. Nejlépe se dařilo Veronice Ježkové (A4) při korektuře textu a Vojtěchovi Bočokovi (A2) ve wordprocessingu – oba skončili na 3.místě.
Bacardi - Martini Poděbrady Cup 2007
Mezinárodníjuniorské barmanské soutěže tohoto jména se ve dnech 6. a 7.března zúčastnili Milan Erlebach (A4) a Martin Tomas (H3A). Absolvovali nejprve písemný test v angličtině zahrnující otázky z barmanské profese a poté v prostorách Domu dětí a mládeže Symfonie připravili před diváky a komisaři CBA tři porce koktejlu Planter´s Punch a stejný počet porcí míchaného nápoje dle vlastní receptury. Mezi 30 účastníky z celé republiky a Slovenska se zástupce naší školy rozhodně neztratili a svým konečným umístěním dokázali, že v Turnově vyrůstají dobří barmani. Martin Tomas se totiž stal absolutním vítězem a Milan Erlebach skončil na výborném 4.místě. Fotografie ze soutěže jsou k prohlédnutí zde.
Další ze série odborných exkurzí, které organizují maturanti hotelové školy, zavedla v pátek 2.března žáky druhých ročníků hotelové školy i obchodní akademie do pětihvězdičkového hotelu Sen v Senohrabech u Prahy a poté do Poděbrad. Zde si účastníci exkurze prohlédli město, seznámili se s lázeňskými provozy a sami měli možnost absolvovat jednu z nabízených procedur – pobyt v solné komoře, plynovou lázeň či cvičení na míčích. Program na celý den zajistily a průvodkyněmi byly Pavlína Kuchtová a Irena Jirešová ze třídy H4B. Průběh exkurze dokumentuje několik fotografií zde.
V rámci výuky nepovinných předmětů nápojová kultura a sommeliérství se v pondělí 19.února uskutečnila prezentace značky Franzini. Zástupkyně firmy Franzini Czech s.r.o. ing.Tereza Novotná představila 25 žákům školy portfolio významné italské likérky Franzini z Milána a u jednotlivých výrobků uvedla také možnosti jejich využití v nápojové gastronomii a barové praxi. Součástí zajímavé vzdělávací akce byla též degustace vzorků některých specifických likérů. Fotografie z prezentace jsou k prohlédnutí zde.
Barmanský kurz Martina Smolného
Člen České barmanské asociace a majitel pardubického Martini´s Baru Martin Smolný vedl na naší škole ve dnech 5.-9.února barmanský kurz. Zúčastnilo se jej 18 žáků převážně 2.ročníku hotelové školy, ale i obchodní akademie. V průběhu čtyř dnů si účastníci osvojili techniku přípravy míchaných nápojů a dozvěděli se mnoho zajímavého ze zbožíznalství. Poslední den patřil závěrečným zkouškám, které všichni zdárně absolvovali a poté obdrželi certifikát CBA. Z kurzu jsou k dispozici fotografie zde.
Úspěch v soutěži BUSINESSPOINT 2007
V pátek 2.února se v Brně uskutečnila celostátní soutěž Businesspoint 2007 určená pro žáky středních škol. Připravila ji Fakulta podnikatelská VUT Brno a zúčastnili se jí také žáci 3.ročníku obchodní akademie Ondřej Paiš, David Červinka a Martin Rejman. Tento tříčlenný tým pozvali organizátoři do moravské metropole poté, co byl do finále soutěže vybrán jejich marketingový projekt týkající se propagačních aktivit školy. Svoji práci museli nejprve prezentovat, poté obhájit před odbornou porotou a ještě zodpovědět všetečné dotazy komise. Natolik se jim v soutěži dařilo, že nakonec skončili na 1.místě. K tomuto vynikajícímu výsledku jim upřímně blahopřejeme a děkujeme za příkladnou reprezentaci školy. Několik fotografií ze soutěže je k prohlédnutí zde.
Soutěž v angličtině
Na úterý 30.ledna připravila předmětová komise anglického jazyka pro žáky školy zajímavou dvoukolovou soutěž v angličtině. Celkem 13 účastníků 1. a 2.ročníku hotelové školy a 1.ročníku obchodní akademie (I.kategorie) a 20 účastníků z 3.ročníku hotelové školy a 2. a 3.ročníku obchodní akademie (II.kategorie) muselo nejprve porozumět poslechu a absolvovat test z gramatiky a slovní zásoby. Pět nejlepších z každé kategorie pak ve finále konverzovalo na vylosované téma a prokazovalo svoji pohotovost při řešení komunikačních situací. Nejlepšími se stali v I.kategorii Helena Jurašková (H2B) -1.místo, Jan Novotný (H2B) – 2.místo, Jan Červenka (H2B) – 3.místo. Ve II.kategorii Martin Šolc (H3B) – 1.místo, Ondřej Paiš (A3) – 2.místo a Věra Rubošová (H3B) – 3.místo. Všem děkujeme za účast v soutěži a vítězům blahopřejeme.
Odborná exkurze do potravinářského podniku
Ve čtvrtek 11.ledna se žáci 1.ročníků hotelové školy vypravili na exkurzi do Pardubic. Připravily ji pro ně maturantky Eva Slavětínská a Pavlína Žďánská ze třídy H4B v rámci vyučovacího předmětu odborný seminář. Účastníci exkurze se v průběhu celého dne seznámili s historií knih na výstavě Po stopách knih v pardubickém zámku, navštívili výrobnu pravého pardubického perníky firmy Novotný, poobědvali v restauraci Philadelphia, prohlédli si historické jádro města a zavítali do Pivovaru Pernštejn. Fotografie z exkurze jsou k prohlédnutí zde.
Slavnostní otevření školní kuchyně
V pátek 15.prosince se uskutečnilo slavnostní otevření nové školní kuchyně, která se přestěhovala z domova mládeže do budovy školy. Zúčastnili se ho pozvaní hosté – představitelé Města Turnova, Krajského úřadu Libereckého kraje, zástupci generálního dodavatele firmy Tip-Ex Partner s.r.o. Praha a dalších zúčastněných firem, ředitelé turnovských škol a další. Kuchyně s kapacitou 1200 jídel denně byla vybudována úsilím mnoha jednotlivců, organizací a firem částkou přesahující 30 mil. korun. Prostředky pocházejí ze státního rozpočtu, rozpočtu Libereckého kraje a Města Turnova. První strávníky přivítalo moderní stravovací zařízení vybavené špičkovou švýcarskou technologií ve středu 3.ledna 2007. Fotografie ze slavnostního aktu a prvního dne provozu jsou k prohlédnutí zde.
Výuku technologie přípravy pokrmů obohatila paní učitelka Jana Sudková ve středu 13.12. třídě H1A o malou předvánoční soutěž v přípravě vánočního pečiva a cukroví. Výtvory, kterými žáci jistě obohatí štědrovečerní tabule ve svých domovech, byly zdokumentovány a fotografie jsou k prohlédnutí zde.
V rámci výuky nepovinných předmětů sommeliérství a nápojová kultura navštívilo 18 žáků ve středu 13.12. výstavu „O vínu“ v Národním zemědělském muzeu v Praze. Po prohlídce expozice je nadchl pohled na osvětlenou starobylou část Prahy a zaujala procházka kolem renomovaných koktejlových barů Tretter´s, Ocean Drive a Bugsy´s na Staroměstské náměstí s vánoční výzdobou a tradičními trhy. Ze zmíněné výstavy přinášíme několik fotografií zde.
Hotel Aurum v Černém Dole hostil v pátek 8.12.2006 42 mladých barmanů – účastníků soutěže Fernet Stock Cup 2006. Ti přijeli do Krkonoš představit své receptury míchaných nápojů obsahující produkty společnosti Stock Plzeň, a.s. v kategoriích short drink-pre dinner a long drink. Mezi nimi byli také žáci naší školy – Hana Brodská (A3), Michal Dlouhý (H3A) a Martin Tomas (H3A). Ani jeden sice nedosáhl na „medailovou“ pozici, nicméně v průběhu soutěže načerpali potřebné zkušenosti, které jistě zužitkují při některé z dalších soutěží. Vystoupení našich mladých barmanů dokumentují fotografie zde.
Ve čtvrtek 7.12.2006 zavítaly v době od 9:00 do 16:00 hodin do budovy školy téměř čtyři stovky zájemců o studium, jejich rodičů a rodinných příslušníků. V průběhu Dne otevřených dveří obdrželi podrobné informace o studijních oborech, přijímacím řízení a průběhu studia. V doprovodu žáků třídy A3 pak procházely skupinky návštěvníků školou, účastnily se vzorových i běžných vyučovacích hodin a v prostorách odborných gastronomických učeben se seznamovaly s odbornými dovednostmi žáků. Ti jim připravovali ochutnávky výrobků z produktů našich partnerských firem – Vitany a.s., Plzeňského Prazdroje a.s., Karlovarských minerálních vod a.s. a Zanzibar Trade s.r.o., což dokládají fotografie zde.
Atraktivní prostory horského hotelu Ještěd se staly na přelomu listopadu a prosince dějištěm barmanské soutěže, při které její účastníci tvořili míchané nápoje s použitím vaječného likéru Verpoorten Original. V podvečer 30.11. proběhla nejprve soutěž v přípravě „shooterů“, následující dopoledne patřilo short drinkům vhodným po jídle. Naši školu reprezentoval Martin Tomas (H3A) a mezi soutěžícími se objevil také učitel odborných předmětů Radek Drašnar. Ani jeden z nich se sice neumístil na medailové pozici, ale pro oba byla účast v soutěži cennou zkušeností. Několik fotografií je uveřejněno zde.
U příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii uspořádala předmětová komise tělesné výchovy v čele s Mgr. Karlem Melicharem pro žáky i pedagogy sportovní den. V jeho průběhu se uskutečnil volejbalový turnaj, závod na lezecké stěně, utkání v kopané mezi týmy studentek 4.ročníku a zaměstnanci, vystoupení mažoretek Duběnek a fotbalový turnaj družstev žáků školy a absolventů. Kromě fandění a podpory svých spolužáků mohli ostatní využít nabídky Sportcentra TJ Turnov (spinning, squash, sauna, solárium) nebo ve škole shlédnout film Účastníci zájezdu. Příjemnou atmosféru či líté sportovní boje dokládají fotografie zde.
Od pondělí 13.11. do středy 15.11. se deset žáků školy společně s 15 saskými učni-kuchaři zúčastnilo dalšího odborného gastronomického semináře, které již několik let organizuje Průmyslová a obchodní komora Drážďany, pobočka Žitava. Tématem již 6. setkání, které se uskutečnilo v prostorách naší školy, byly knedlíky a brambory v české a mezinárodní kuchyni. Při slavnostním zakončení obdrželi účastníci certifikáty s platností v zemích EU a četní hosté pak ochutnali společné výrobky. Součástí celé akce se stala též malá oslava 10.výročí spolku hostinských a gastronomů Wirtestammtisch Oberlausitz. Fotografie jsou k dispozici zde.
Jeden odborný učitel a 26 žáků se zúčastnilo o víkendu 11.-12.11.2006 vzdělávací akce Junior Shaker Clubu České barmanské asociace v hotelu Aurum Černý Důl. V průběhu přednášek se účastníci seznámili s víny cizích národů, dozvěděli se o kávě v barové praxi a moderních trendech barového provozu. Příjemným zpestřením byla pěvecká soutěž v karaoke show, v níž Zuzana Kolářová obsadila 2.místo a Tereza Kurfiřtová skončila třetí. Průběh setkání mladých barmanů dokumentují fotografie zde.
Na XII.ročníku veletrhu vzdělávání, kvalifikace a učebních pomůcek Nisa Schola 2006 v libereckém Domě kultury se ve dnech 9.-11.11. prezentovala také naše škola. Ve svém stánku poskytovali učitelé informace o studijních oborech a žáci předváděli své odborné dovednosti. Zájemci o studium a jejich rodiče tak mohli ochutnat pivní koktejly s použitím nealkoholického Radegastu Birell a sirupů Monin a palačinky plněné masovou náplní a flambované brandy. Dění v expozici školy dokumentují fotografie zde.
Exkurze po církevních památkách
V rámci předmětu odborný seminář uspořádaly maturantky Nikola Čihulová a Šárka Brodská ve středu 8.listopadu exkurzi po pražských církevních památkách. Byla určena žákům 3.ročníků se zaměřením na cestovní ruch a zahrnovala prohlídku islámské mešity, chrámu Panny Marie Vítězné s Pražským Jezulátkem, kostela Sv.Mikuláše na Malé Straně, Jubilejní synagogy, náměstí Jiřího z Poděbrad a kostela Nejsvatějšího srdce Páně. Na závěr pobytu v Praze navštívili účastníci exkurze ještě Žižkovskou věž. Několik fotografií si lze prohlédnout zde.
Lektor 1.České barmanské akademie Radim Janoušek vedl na naší škole ve dnech 30.10. – 3.11.2006 barmanský kurz. Zúčastnilo se jej 17 žáků, kteří se v průběhu několika dnů naučili připravovat krátké i dlouhé míchané nápoje v šejkru i míchací sklenici, koktejly vhodné před jídlem i po jídle a získali základní znalosti o alkoholických i nealkoholických surovinách. Všichni pak úspěšně zvládli teoretické a praktické závěrečné zkoušky a převzali certifikáty o absolvování kurzu. Průběh dokumentuje několik fotografií zde.
V úterý 31.října 2006 se budova školy stala dějištěm již 9.ročníku celostátní soutěže cestovního ruchu „Svět patří nám“. Zúčastnilo se jí 12 tříčlenných družstev ze středních odborných škol z celé republiky. Úkolem jednotlivých soutěžících bylo v samostatných disciplínách pozvat diváky na dovolenou do kraje, z něhož přijeli, představit svoji školu a její aktivity a předvést ukázku výkladu o zajímavém místě v regionu své školy. Vše vhodně doplňovaly prezentace v programu Power Point. V závěrečné disciplíně zařazovala soutěžní družstva obrazové ukázky do oblastí České republiky a Evropy a řešila praktické úkoly z techniky a ekonomiky cestovního ruchu. Vítězným se stal tým ze Střední školy cestovního ruchu, s.r.o., Rožnov pod Radhoštěm, bronzovou příčku obsadili žáci ze Školy ekonomiky a cestovního ruchu ze Žďáru nad Sázavou. Domácímu družstvu ve složení Klára Janoušková, Kateřina Bešíková a Vendula Votýpková patřilo překrásné 2.místo, k němuž blahopřejeme.
Na úterý 24.října 2006 připravily Lucie Horáková (H4A) a Martina Dufková (H4A) v rámci předmětu odborný seminář pro žáky 1.ročníku hotelové školy odbornou exkurzi. Její program zahrnoval prohlídku známého hradu Karlštejn, návštěvu pětihvězdičkových pražských hotelů Esplanade a President a procházku historickým centrem našeho hlavního města. Počasí vyšlo báječně a organizačně se klapalo, takže se účastníci domů vrátili spokojeni a plni zážitků a dojmů. Průběh exkurze dokumentuje několik fotografií zde.
Exkurze na Karlštejn a do Prahy
Slavnostní zasedání městského zastupitelstva
Ve čtvrtek 19.října 2006 hostila aula školy slavnostní zasedání městského zastupitelstva na konci jeho volebního období spojené s předáváním Cen obce. Pro účastníky této významné místní společenské události pak bylo ve školním restaurantu připraveno občerstvení v podobě rautu. Atmosféru této akce dokládají fotografie zde.
Trophée Bohemia Sekt – Sommelier ČR
9.ročníku prestižní juniorské sommeliérské soutěže Trophéee Bohemia Sekt – Sommelier ČR 2006 se v úterý 17.října zúčastnily také žákyně naší školy – Adéla Švarcová (A3), Lenka Tomová (A3) a Veronika Mašková (H4B). V prostorách pražského hotelu Crowne Plaza nejprve absolvovaly vědomostní písemný test, degustaci a určení čtyř vzorků vín a servis sektu. Do finále pak postoupili z 28 účastníků soutěže 3 nejlepší, mezi nimiž byla také Veronika Mašková. Ta se nakonec po opravě nápojového lístku, výběru vín k pokrmům v menu, servisu sektu, dekantaci červeného vína a degustaci a určení dvou vzorků vín umístila na vynikajícím 2.místě. Fotografie ze soutěže si lze prohlédnout zde.
Už 10 let, pravidelně každý rok, přijíždí na naší školu Mistr kuchař Vladimír Picka, aby zde vedl kurz studené kuchyně. Ten letošní proběhl v termínu 2.-5.10. a zúčastnilo se ho 20 žáků 2.ročníků hotelové školy. Na závěr převzali všichni účastníci osvědčení o absolvování kurzu a pak jejich rodiče, sourozenci a přátelé obdivovali a ochutnávali sýrové a masové rolády, galantiny, plněná vejce a zeleninu, pěny , paštiky a další výrobky při slavnostním rautu. Průběh kurzu dokumentují fotografie zde.
Gastro Junior Nowaco Cup PardubiceDalší ročník soutěže mladých gastronomických odborníků pokračoval ve dnech
21. -22.9.2006 regionálním kolem pro Čechy a nechyběli na něm ani naši žáci. V pardubické ČEZ Aréně soutěžili Pavla Chvalová (H3A) v kategorii cukrář, Jindřich Jelínek (H3A) jako kuchař a Michal Híře (H3B) předvedl číšnické dovednosti. Ty ho dovedly ke konečnému 2.místu, Jindřich si domů odvezl stříbrný diplom. Potěšitelné je, že všichni tři postoupili do celostátního kola, které proběhne v jarním období na brněnském výstavišti. Fotografie z Pardubic jsou k prohlédnutí zde.Šestice pracovníků školy Institut Rural de la Loire z jihofrancouzského města Saint Etienne vedená ředitelem Jean-Claudem Tatu pobývala ve dnech 18. – 24.srpna 2006 v Turnově. Smyslem byla případná spolupráce mezi oběma školami. V rámci bohatého programu si zahraniční hosté prohlédli školu, navštívili harrachovský hotel Svornost, kde konají praxi naši žáci, prohlédli si moderní kuchyň v turnovské nemocnici, seznámili se s postupem výroby českého národního nápoje v Pivovaru Svijany. Nechyběly výlety po Českém ráji a procházka Prahou. Na závěr jejich pobytu bylo připraveno setkání s vedením školy a učiteli, v rámci kterého byly prezentovány odborné dovednosti našich žáků. Fotografie dokumentující průběh návštěvy jsou k prohlédnutí zde.