Ve středu 21.června se ve školní restauraci setkali milovníci a příznivci dobrého vína z řad zaměstnanců školy i široké veřejnosti při ochutnávce kolekce vín a.s. Znovín Znojmo. Pracovník obchodního oddělení této společnosti Martin Šmíd představil 7 vzorků bílých a 3 vzorky červených vín a přidal řadu zajímavostí o vinohradnictví, výrobě a konzumací vín. Ochutnávku organizačně zajistila učitelka odborných předmětů Eva Dědková se dvěma mladými sommeliérkami. Je potěšitelné, že se tato tradiční červnová akce setkává s čím dál větší odezvou a že tentokrát neunikla pozornosti místních médií. Fotografie jsou k prohlédnutí zde.
Každý rok přelom května a června a poté první týden v červnu patří na škole ústním maturitním zkouškám. Těm vždy předchází tzv. poslední zvonění před týdenním studijním volnem a uzavírá je akt vyřazení absolventů. Průběh tradiční akce na závěr studia žáků hotelové školy v pátek 26.května dokumentují fotografie zde. Další fotografie zde dokreslují atmosféru významné události – předávání maturitních vysvědčení, která se uskutečnila v pátek 9.června.
I v letošním roce dostalo 11 žáků příležitost nasbírat zkušenosti, získat pracovní návyky a zdokonalit se v cizím jazyku během tříměsíční praxe v SRN. Do hotelů, restaurací a kaváren v alpském Berchtesgadenu a jeho okolí přijeli někteří na počátku června, další v polovině měsíce. Několik pracovišť našich žáků je na fotografiích zde.
Výuka gastronomických předmětů ve 2.ročníku hotelové školy je každoročně završena ročníkovými zkouškami. Ty letošní proběhly ve dnech 25. – 31.května a opět při nich musely dvojice žáků v kuchyni připravit minimálně čtyřchodové menu k určité příležitosti, aby je další dvojice naservírovala ke slavnostní tabuli svým rodičům. V průběhu zkoušek vznikaly pod rukama žáků výborné pokrmy a tabule byly zajímavě a vkusně vyzdobeny. Několik fotografií ze zkoušek je k prohlédnutí zde.
3.ročník barmanské soutěže Soaré Cup pořádala liberecká SOŠ gastronomie a služeb v pátek 26.května v Centru Babylon. V juniorské kategorii školu reprezentovali Martin Tomas (HA) a Jan Fremr (H4B), mezi profesionály soutěžil Jiří Mlejnek (H4B). Stejně jako 41 dalších účastníků museli i naši zástupci vyrobit 5 porcí long drinku s použitím produktu Garrone a Soaré sektu. O dění na soutěži informují fotografie zde.
V rámci dlouholeté spolupráce s a.s. Vitana se opět uskutečnila exkurze žáků 1.ročníku hotelové školy do výrobního závodu této firmy v Byšicích. Účastníci si ve středu 24.května prohlédli moderní provozy, skladovací a expediční haly. Po návštěvě města Mělníka se vrátili do kulinářského centra Vitana, aby se jim dostalo zajímavých informací o nových potravinářských produktech na trhu. Pokrmy z nich vyrobené pak měli možnost ochutnat. Fotografie z exkurze jsou k dispozici zde.
Víno+destiláty = nápojový veletrh
Ve dnech 16.-18.května se na pražském holešovickém výstavišti uskutečnil již 9.ročník mezinárodního nápojového veletrhu pro gastronomii VÍNO+DESTILÁTY, kde se také představila naše partnerská firma Karloff. S její úspěšnou prezentací pomáhal také Jiří Mlejnek, žák 4.ročníku hotelové školy, který z produktů firmy připravoval míchané nápoje podle receptur, jež vznikly na OAHŠ Turnov. Fotografie z veletrhu jsou zde.
Tréninkové setkání členů Junior Shaker Clubu
Víkend 13.-14.května strávilo 11 žáků školy a odborný učitel Radek Drašnar v hotelu Aurum v Černém Dole při dalším tréninkovém setkání členů Junior Shaker Clubu České barmanské asociace. V jeho průběhu se dozvěděli o výrobě a druzích rumů, použití třtinových destilátů v koktejlech a sortimentu a.s. Karlovarské minerální vody. Součástí programu byl také turnaj ve volejbalu a večeře v podobě grilovaných specialit. Několik fotografií z této akce je možné prohlédnout zde.
Seminář o pivu
Je už dobrým zvykem pořádat na naší škole seminář o pivu. Ten poslední proběhl 28.4.2006 v posluchárně OAHŠ. Byl určen pro žáky 4. ročníků – gastronomy HŠ. Zástupci Plzeňského Prazdroje a.s., pan A. Effenberger a J. Vrbský, podali účastníkům semináře ucelenou přednášku o historii a současnosti výroby piva, o hlavních světových producentech piva, o postavení českého piva na světových trzích a v závěru o správném čepování piva, s možností praktického nácviku pod odborným vedením. V konečné diskuzi měli žáci možnost řešit i praktické problémy, s čepováním piva a ošetřováním výčepního zařízení, se kterými se již setkali na svých praxích. Fotografie zde.5. ročník soutěže s tématem „Pivo – součást nápojové gastronomie“ v kategorii junior a elite ve znalostech o pivu, v čepování a servisu piva a v míchání nápojů s pivem se konal 3. května 2006 na SOU a SOŠ potravinářské a služeb Charbulova v Brně. Uskutečnil se tradičně v netradičním prostředí školního hřiště a přilehlých prostorách.V tomto roce ve všech kategoriích soutěžilo více jak 60 soutěžících. Záštitu nad soutěží převzal Plzeňský Prazdroj a.s., garantem soutěže byla Asociace číšníků ČR. Za OAHŠ se zúčastnili Lenka Kučerová z H3B a Jiří Krejza z H3A, oba v soutěži juniorů v disciplínách: test odbornosti, načepování a servis piva a překážkový běh s pivem. Jiří Krejza ještě v soutěži barmanů – přípravě míchaného nápoje s pivem /long drink na bázi piva/. Naši soutěžící byli, tak jako v minulých letech, velmi úspěšní. Lenka Kučerová získala 1. místo v soutěži načepování a servis piva. Jiří Krejza získal cenu za nejlepší testodbornosti a cenu za nejsympatičtější barmanský výkon. Fotografie k prohlédnutí zde.
20 žáků ze všech ročníků hotelové školy se rozhodlo využít nabídky školy a zúčastnilo se ve dnech 27.-28.dubna 2006 carvingového kurzu. V jeho průběhu se dívky a chlapci naučili připravovat dekorace vyřezáváním do zeleniny a ovoce pod vedením pana Luďka Procházky. Ten je majitelem Czech Carving Studia, českým rekordmanem zapsaným v Guinnessově knize rekordů, vítězem Kuchařské olympiády IKA 2004, držitelem zlaté medaile ze světové kuchařské výstavy v Basileji z r.2005 a držitelem zlaté medaile ze světové kuchařské olympiády IKA 2000. Na závěr obdržel každý účastník certifikát o absolvování kurzu. Fotografické záběry z kurzu přinášíme zde.
Mistrovství republiky v grafických disciplínáchVe dnech 26.-27.dubna 2006 se v jihočeském městě Blatná uskutečnilo Mistrovství České republiky v grafických disciplínách. Naši školu tam reprezentovala ve wordprocessingu (profesionálním zpracování textu) Marcela Letková ze třídy A4, kterou doprovázela vyučující Mgr. Iva Houbová. Mistrovství se zúčastnilo 31 studentů z celé republiky, kteří postoupili z krajských kol. V konečném pořadí se Marcela umístila na 6.místě, což je velmi výrazný úspěch. Dvoudenní soutěžní klání bylo zpestřeno kulturním programem v podobě návštěvy produkce filmu Rafťáci a prohlídkou známého místního vodního zámku. Několik fotografií z mistrovství je k prohlédnutí zde.
Soutěže v grafických disciplínáchVýuce grafických předmětů (písemné a elektronické komunikaci a obchodní korespondenci) je na naší škole věnována značná pozornost. Také proto se žáci obchodní akademie i hotelové školy zúčastňují soutěží v grafických disciplínách. Školní soutěž v psaní na klávesnici se uskutečnila ve středu 22.února a zúčastnilo se jí 26 dívek a chlapců ve 3 kategoriích (začátečníci, mírně pokročilí a pokročilí). Výsledky jsou k dispozici na výsledkové listině.
V krajském kole soutěže v grafických disciplínách na Obchodní akademii v Liberci reprezentovalo naši školu v pondělí 3.dubna 8 žáků (7 dívek a 1 chlapec). Plnili úkoly při opisu textu, korektuře textu a wordprocessingu – profesionálním formátování textu a mimořádně se jim dařilo. První tři místa v disciplíně korektura textu patřila našim žákyním (1.místo Jitka Janáčková, 2.místo Veronika Ježková a 3.místo Veronika Kvapilová), Marcela Letková (A4) zvítězila ve wordprocessingu. O počtu účastníků v jednotlivých disciplínách a obrovském úspěchu našich reprezentantů svědčí výsledková listina, průběh krajského kola dokumentuje několik fotografií zde.vedený členkou Asociace kuchařů a cukrářů ČR paní Pavlínou Berzsiovou je mezi žáky školy velmi oblíben a každoročně je zaplněn do posledního místa. V tomto roce proběhl ve dnech 4.- 6.dubna. 18 chlapců a dívek se během dvou dnů naučilo připravovat drobné restaurační moučníky i slavnostní dorty, o čemž přesvědčili své rodiče a blízké na závěrečném rautu. Na jeho začátku obdrželi všichni účastníci kurzu certifikát o jeho absolvování a pak už se jen a jen ochutnávalo a hodovalo. Dokumentují to fotografie zde. Mezi nadstandardní formy vzdělávání na naší škole patří bezesporu nejrůznější kurzy. Mezi ně patří také sommeliérský, stupně kadet. Ten pro zájemce o víno zajišťuje každoročně pan Ing. Karel Babka z Mariánských Lázní. Letos se kurz uskutečnil ve dnech 20.-21.března a zúčastnilo se ho 14 žáků. Ti v prostorách školní restaurace získávali teoretické znalosti i praktické dovednosti, např. při otvírání a degustaci vzorků vín. Po úspěšném absolvování závěrečného testu obdrželi všichni účastníci certifikát o absolvování kurzu. Několik fotografií je možné prohlédnout zde.
Tělocvikáři připravili pro žáky i zaměstnance školy na úterý 14.března sportovní den. Uskutečnil se ve Sportovní hale TJ Turnov a program byl velmi pestrý. Začal volejbalovým turnajem za účasti 4 družstev (2 družstva žáků, 1 absolventů a 1 učitelů), v němž zvítězili absolventi školy. Zájemci si pak mohli vyzkoušet lezení na umělé stěně. V něm byla nejrychlejší Martina Klimečková (H3A) a Pavel Ježek (H1…). Průběh pak obohatilo vystoupení mažoretek pod vedením Edity Doležalové. Zápasů v sálové kopané se zúčastnilo 5 týmů (4družstva studentů, 1 absolventů). Vítězství nakonec patřilo „druhákům“ kapitána Michala Hířeho. Kromě nadšeného povzbuzování utkání a fandění spolužákům se mohli žáci školy zapojit také do nejrůznějších aktivit. K nim patřil spinning, squash, využití sauny či solária, aerobik s Pavlínou Kuchtovou či nesportovní promítání filmu. Sportovní den se velmi vydařil a obohatil všední studentský život. Několik fotografií je k prohlédnutí zde. Juniorské barmanské soutěže na Hotelové škole v Poděbradech se ve středu 8.března zúčastnil Milan Erlebach (A3). Jeho úkolem bylo absolvovat písemný test v angličtině ze všeobecného barmanského přehledu a poté připravit v časovém limitu 14 minut pět porcí nápojů kategorie Fancy Caribian Drink a Soft Drink dle vlastních receptur. V nich bylo nutné použít předepsané suroviny, např. rum Bacardi, sirupy Monin či ovocné šťávy Rauch. Reprezentant naší školy nakonec skončil mezi 33 účastníky na 18.místě. Průběh soutěže dokumentuje několik fotografií zde.
Bacardi-Martini Poděbrady Cup 2006je název debatní soutěže určené žákům středních škol. Její krajské kolo se uskutečnilo v pondělí 20.února 2006 v prostorách Krajské vědecké knihovny v Liberci také za účasti dvanáctičlenného týmu ze třídy A2. V tříkolovém soutěžním klání bylo nutné obhájit svůj vlastní názor, vést debatu dvou proti dvěma a týmově hájit či vyvracet různá tvrzení.Družstvo naší školy si vedlo natolik zdatně, že se umístilo na celkovém 2.místě. Martin Rejman také získal jednu z tří cen pro nejlepšího debatéra. Všem děkujeme za příkladnou reprezentaci školy. Fotografie ze soutěže nejsou, bohužel, k dispozici.
GASTRO JUNIOR BRNO 2006 NOWACO CUPVe dnech 7.– 9.3.2006 se na brněnském výstavišti, v rámci gastronomického veletrhu, konal 12. ročník soutěže mladých gastronomů GASTRO JUNIOR BRNO 2006 NOWACO CUP. Mladí kuchaři, cukráři a číšníci, kteří se probojovali do tohoto celostátního kola z Čech a Moravy, zde měli možnost porovnat své znalosti a dovednosti. Za OAHŠ soutěžila v oboru cukrář žákyně 2. ročníku HŠ Pavla Chvalová. V oboru číšník soutěžil žák 2. ročníku Michal Híře. Oba naši soutěžící se umístili ve stříbrném pásmu na stejném 13. místě. V konkurenci 30 vybraných odborných škol z celé republiky je toto umístění dokladem toho, že výuka odborných předmětů na naší škole je na velmi dobré úrovni. Proto doufáme, že příští regionální kolo této největší gastronomické soutěže, se bude opět konat /tak jako v roce 2004/, v prostorách naší školy. Fotografie k prohlédnutí zde .
Před časem jsme byli jako jedna z 12 odborných škol v republice osloveni firmou Brown – Forman s nabídkou semináře o rumech. Ten se uskutečnil v rámci výuky nepovinného předmětu nápojová kultura pro pokročilé ve středu 15.února 2006. Díky panu Markovi Šenkapoulovi, Bacardi brand ambassadorovi, se 2 vyučující a 15 plnoletých žáků dozvědělo mnoho zajímavého z historie a současnosti rumu, seznámilo se s výrobou a jednotlivými typy destilátu z cukrové třtiny a zúčastnilo se řízené degustace. Na závěr každý obdržel certifikát opravňující k používání titulu RUM MASTER. Fotografie jsou zde k prohlédnutí.
Již druhý barmanský kurz v tomto školním roce se uskutečnil ve dnech 6.-10.února 2006. Vedl jej lektor České barmanské asociace a majitel Martini ´s baru v Pardubicích pan Martin Smolný a zúčastnilo se jej14 žákůz hotelové školy, ale i obchodní akademie. Účastníci kurzu se v průběhu čtyř dnů seznámili s technikou přípravy míchaných nápojů, s jejich hlavními skupinami a potřebnými ingrediencemi. Pátý den absolvovali všichni úspěšně závěrečné zkoušky. Během celého kurzu vládla velmi příjemná atmosféra, kterou je možné doložit fotografiemi zde.
Ve dnech 26.-29.1.2006 se konal v Bratislavě mezinárodní gastronomický veletrh Danubius Gastro, na němž měla svůj stánek také firma Karloff. Zde připravoval míchané nápoje z Tatranského čaje a ovocných likérů student 4.ročníku hotelové školy Jiří Mlejnek. Naše škola totiž velmi úspěšně spolupracuje se zmíněnou firmou a účast mladého barmana na veletrhu toho byla důkazem. Několik fotografií je k prohlédnutí zde.
Gastro Junior – Nowaco Cup 2006Chrudimské Divadlo Karla Pippicha hostilo ve čtvrtek 5.ledna 2006 účastníky soutěže mladých gastronomických odborníků Gastro Junior – Nowaco Cup. V regionálním kole pro oblast Čechy jsme také měli své zástupce. Pavla Chvalová (H2A) a Markéta Mužíčková (H2A) v kategorii cukrář připravovaly moučník z jablek a listového těsta, Jindřich Jelínek (H2A) jako kuchař zpracovával pstruha a Michal Híře (H2B) porcoval před hosty a následně servíroval s vhodným vínem pečené kuře. Do celostátního kola, které se uskuteční na počátku března jako doprovodný program potravinářského veletrhu Salima v Brně, postoupila Pavla Chvalová a Michal Híře, který se v Chrudimi umístil celkově na 5.místě. Fotografie ze soutěže je možné prohlédnout zde.
Bols Amsterdam Cocktail Festival1.ročník juniorské barmanské soutěže Bols Amsterdam Cocktail Festival uspořádala v pondělí 12.prosince 2005 Integrovaná střední škola obchodu a služeb Příbram. Zúčastnilo se jí 23 mladých barmanů z celé republiky a mezi nimi nechyběli ani Jiří Krejza a Matěj Vajner, žáci 3.ročníku naší školy. Výrazných úspěchů sice nedocílili, ale účast v soutěži jim přinesla cenné zkušenosti. Prohlédnout fotografie ze soutěže je možné zde.
Stalo se již tradicí prodávat při vánočních trzích na náměstí Českého ráje horké míchané nápoje a domácí tvarohové štoly. Sortiment ve stánku na 7.ročníku vyhledávané turnovské akce obohatili žáci školy tentokrát o zajímavý produkt – Tatranský čaj od společnosti Karloff. Trhy se uskutečnily ve dnech 9.-12.prosince a několik fotografií je k dispozici zde.
Pro zájemce o studium a jejich rodiče připravila naše škola opět Den otevřených dveří. Ten letošní se uskutečnil ve čtvrtek 8.prosince 2005. V jeho průběhu obdrželo mnoho desítek návštěvníků informace o studiu, v doprovodu průvodců si prohlédlo prostory školy a mělo možnost seznámit se s výukou přímo v učebnách. V gastronomické části byla prezentována naše spolupráce s četnými partnery – Plzeňským Prazdrojem a.s., Vitanou a.s., Karlovarskými minerálními vodami a.s., společností Zanzibar Trade – dovozcem sirupů Monin a společností Franzini. Průběh akce dokumentují fotografie zde.
Barmanskou soutěž tohoto názvu určenou pro žáky odborných gastronomických škol zorganizovala Česká barmanská asociace ve spolupráci se společností Stock Plzeň 27.listopadu v hotelu Aurum v Černém Dole. Naši školu v soutěži reprezentovali Jakub Maruška (H2A), Milan Erlebach (A3) a Jan Fremr (H4B). Atmosféru soutěže dokresluje několik fotografií zde. obohacují výuku na naší škole. Ta do pivovaru v Nové Pace byla určena žákům 1.ročníku hotelové školy a zúčastnili se jí také „třeťáci- gastronomové“. Zorganizovaly ji 24.listopadu 2005 v rámci předmětu odborný seminář maturantky Lenka Kurucová a Eva Oulehlová ze třídy H4B. Do programu kromě pivovaru zařadily také návštěvu Klenotnice a návštěvu Suchardova domu. Průběh akce připomíná několik fotografií zde.
Ve čtvrtek 24.listopadu se v pavilonu A3 na brněnském výstavišti uskutečnil již 9.ročník soutěže o královnu regionů České a Slovenské republiky REGION REGINA 2006. Český ráj měl na soutěži zastoupení v osobě Pavlíny Kuchtové, žákyni 3.ročníku hotelové školy. Ta svoji prezentaci postavila na originální propagaci regionálního Pivovaru Malý Rohozec. Mezi čtrnácti kráskami se rozhodně neztratila a dobře reprezentovala svoji školu i celý region. Fotografie zde.
Současní i budoucí členové Junior Shaker Clubu České barmanské asociace z řad našich studentů využili příležitosti získat nové informace, načerpat další zkušenosti a setkat se s vrstevníky z jiných škol a zúčastnili se o víkendu 19.-20.listopadu 2005 dalšího tréninkového setkání. To se uskutečnilo v hotelu Aurum v Černém Dole a bylo tentokrát zaměřeno na koňak, armaňak a doutníky v barové praxi. Příjemnou součástí byl také sobotní večerní florbalový turnaj a možnost vyzkoušet si pod dohledem zkušených barmanů přípravu koktejlů na bázi brandy. Na vzdělávací akci bylo přítomno celkem 16 žáků školy a učitel odborných předmětů R.Drašnar. Fotografie lze prohlédnout zde.
K oblíbeným akcím studentů patří každoroční stužkovací večírky maturantů. Třída A4 jej uspořádala 10.listopadu v restauraci Šetřilovsko jako oslavu zrození nových maturantů za hojné účasti vyučujících. Rušné prostředí Bowling + Billiard Clubu se stalo 15.listopadu místem večírku „hotelováků“, tříd H4A a H4B. Všichni přišli oblečeni ve stylu hippies a celková atmosféra akce zcela odpovídala tomuto zadání. Z obou večírků přinášíme několik záběrů zde.
Představit školu a informovat o studijních oborech je smyslem účasti školy na nejrůznějších prezentačních akcích. K nim v tomto školním roce patřila mimo jiné XIII. Prezentační přehlídka středních škol v Hradci Králové ve dnech 4.-5.11.2005 a také 11.ročník veletrhu vzdělávání, kvalifikace a učebních pomůcek Nisa Schola v Liberci. Ten se uskutečnil v prostorách Domu kultury v období 10.-12.11.2006. Z uvedených akcí jsou k prohlédnutí fotografie zde. Na pondělí 7.listopadu připravila Obchodní a hotelová škola s.r.o. Brno v hotelu Slovan v Brně gastronomické soutěže Brněnský soudek a Mladý sommeliér. Na 11.ročníku nemohli chybět ani zástupci naší školy. Test o výrobě a ošetřování piva a načepování a servis světlého i řezaného piva absolvovala Lenka Kučerová (H3B). To tak dobře, že se celkově umístila na 3.místě. Uspět v písemném testu a provést odborný servis vína vhodného k vylosovanému pokrmu bylo úkolem sommeliérů. Mezi nimi soutěžili také Milan Erlebach (A3) a Veronika Mašková (H3B), které patřila nakonec „bramborová medaile“ za 4.místo. Několik fotografií z obou soutěží je k prohlédnutí zde.
Grand Cocktail Competition 2005
V rámci odborného veletrhu pro hotelnictví a gastronomii HORECA se ve Veletržním paláci v Praze uskutečnila juniorská barmanská soutěž Grand Cocktail Competition 2005. Pořádala jí Česká barmanská asociace ve spolupráci se společností Maxxium Czech. 15 soutěžících mělo za úkol připravit čtyři porce fancy long nebo short drinku s použitím daných surovin. Naši školu v soutěži reprezentovali Matěj Vajner (H3A) a Jiří Krejza (H3A), který při závěrečném vyhlášení výsledků obdržel pohár a diplom za nejlepší techniku práce. Výkony našich mladých barmanů dokumentují fotografie zde.
Stejně jako v letech minulých proběhl na naší škole opět barmanský kurz. Lektorsky jej zajišťovala 1.Česká barmanská akademie Miloše Trettera, samotný kurz vedl pan Radim Janoušek. Celkem 27 účastníků proniklo v období 31.10. – 4.11.2005 do tajů přípravy míchaných nápojů, aby na závěr absolvovali závěrečné teoretické a praktické zkoušky a všichni se pak stali držiteli certifikátu o absolvování kurzu. Fotografie z průběhu kurzu lze shlédnout zde.
V úterý 25.10.2005 byla budova školy obohacena o další prostory. Slavnostně byla otevřena školní restaurace. Její vybudování bylo součástí I.etapy výstavby školní kuchyně a jídelny. Restaurace má kapacitu 32 míst při klasickém stolovém uspořádání, součástí je bar vybavený k přípravě i expedici nápojů a minutková kuchyně. Restaurace není určena pro veřejnost, ale odehrávat se v ní zatím budou předem objednané akce (rauty, firemní večírky, rodinné oslavy, schůze spolků a organizací apod.). Generálním dodavatelem byla firma Tip Ex Partner, s.r.o. Praha, dodavatelem stavební části BAK Trutnov. Přestřižení pásky provedl starosta města ing. Milan Hejduk, následoval raut pro pozvané hosty. Fotografie ze slavnostní události jsou k prohlédnutí zde.
Trophée Bohemia Sekt – Sommelier ČR 2005
Ve čtvrtek 20.10.2005 se v prostorách Hotelové školy Mariánské Lázně uskutečnil již 8.ročník oficiálního mistrovství České republiky sommeliérů Trophée Bohemia Sekt – kategorie junior. Této prestižní sommeliérské soutěže se zúčastnilo celkem 20 mladých znalců vína z odborných škol celé České republiky. Je potěšitelné, že mezi nimi nechyběli ani studenti naší školy – Veronika Mašková (H3B), Pavlína Rychetníková (A3) a Milan Erlebach (A3). Úkolem všech bylo absolvovat písemný test, provést degustaci 4 druhů vína a předvést servis vína u stolu. Tři nejlepší pak postupovali do finále, v němž museli opět servírovat víno a provést výběr vín k menu. Mezi ty se probojoval také Milan Erlebach, který se pak umístil na 3.místě. K takovému výsledku blahopřejeme a průběh soutěže dokumentujeme fotografiemi zde.
Již 8.ročník celostátní soutěže ve znalostech a dovednostech v cestovním ruchu Svět patří nám zorganizoval učitel Mgr.Zbyněk Tůma ve čtvrtek 20.10.2005. Do soutěže se nakonec zapojilo 14 tříčlenných družstev ze středních škol z celé republiky. Ta absolvovala dvě části soutěže. V té první šlo o konverzaci v angličtině a němčině a výkon průvodce v autokaru. Druhá měla podobu testu a zahrnovala otázky z dějin kultury, zeměpisu a práva a finančnictví ve vztahu k podnikání v cestovním ruchu. Zvítězilo družstvo Střední školy cestovního ruchu s.r.o. z Rožnova pod Radhoštěm, druhé místo patřilo domácímu týmu ve složení Kristýna Farkašová, Zuzana Jírová a Michal Folprecht (H4A), bronzová pozice patřila Střední technické škole hl.m. Prahy.
Výsledková listina Tisková zpráva Fotografie ze soutěže
V rámci projektu „odborná specializace v gastronomii“, který realizuje již několik let Okresní hospodářská komora Liberec spolu s Obchodní a průmyslovou komorou v Drážďanech a do kterého je zapojena naše škola, se ve dnech 17.-19.10.2005 uskutečnil odborný seminář o zpracování ryb. 10 studentů naší školy (3.roč. HŠ) a 10 saských učňů gastronomických oborů jej absolvovalo ve Vzdělávacím centru v německé Žitavě. Na závěr obdrželi všichni účastníci certifikát platný ve všech členských státech EU. Fotografie je možné prohlédnout si zde.
patří již k tradičním akcím, kterých se zúčastňují 2.ročníky obchodní akademie i hotelové školy. Během pěti dnů ve Středisku SEVER v Horním Maršově absolvují studenti aktivity zaměřené na stmelení třídního kolektivu, poznání krkonošské přírody i historie krajiny a problematiku ekologie. K oblíbeným patří také výstup na Sněžku či návštěva kozí farmy. Třída H2B pobývala k Krkonoších ve dnech 19. – 23.září a několik fotografií odtud je k prohlédnutí zde.
Žáci 2.ročníku hotelové školy se zaměřením na gastronomii se zúčastnili ve středu 5.října exkurze do a.s. VITANA v Byšicích, která je dlouholetým partnerem školy. Nejprve si účastníci prohlédli výrobní a skladovací prostory závodu, poté se podívali do nedalekého Mělníka. V odpoledních hodinách měli možnost seznámit se v kulinářském centru společnosti s novými výrobky a ochutnat pokrmy z nich vyrobené. Průběh exkurze dokumentuje několik fotografií zde.
V rámci nepovinného předmětu nápojová kultura měli žáci školy možnost seznámit se v úterý 11.října se značkou FRANZINI. Tato italská firma je výrobcem celé řady destilátů a sirupů, v jejich portfoliu nechybí ani nealkoholické sirupy. Produkty představila ředitelka společnosti Franzini Czech ing. Tereza Novotná, jejich uplatnění v barové praxi dokumentoval student 4.ročníku Jan Fremr na několika míchaných nápojích. Fotografie z akce přinášíme zde.
Mezi nadstandardní formy vzdělávání lze zařadit každoroční kurz studené kuchyně pod vedením Mistra kuchaře Vladimíra Picky. Ten letošní se uskutečnil ve dnech 10.-13.října a byl o něj nebývalý zájem. Především žáci 2.ročníku hotelové školy se během několika dnů naučili připravovat širokou škálu výrobků, což poté dokázali při závěrečném rautu pro rodiče a další hosty. Během něho také obdrželi certifikát o absolvování kurzu. Fotografie z kurzu lze prohlédnout zde.
V rámci praktických maturit připravily maturantky Barbora Entová a Kristýna Sedlatá pro žáky 1.ročníků hotelové školy odbornou exkurzi na hrad Karlštejn a do Corinthia Tower Hotelu v Praze. Součástí velmi dobře zabezpečené exkurze byla též romantická procházka na pražský Vyšehrad. Spokojenost účastníků i pedagogů vyjadřují fotografie zde.